×

articel

”Samtiden fäst i nål och tråd”

 

Vår textila konstsalong på Landskrona konsthall. Fram tills häromåret var klädsömnad något som man inte hade lyckats automatisera. Människohanden har alltid varit bättre än maskinen på att sy ihop tygstycken utan att de knycklas till. Men nu finns ny teknik och i framtiden kan textilfabrikerna helt befolkas av robotar. Jag tänker på detta när jag går omkring bland de utvalda bidragen i ”Vår textila salong” på Landskrona konsthall. Även om de flesta av tröjorna i min garderob är maskinstickade så förknippar jag textil med foten på vävpedalen, handen som vilar på broderiramen, armbågarna som flaxar i takt med sticknålarna. Det tidlösa och intima med hantverket finns representerat på konsthallen, jämte maskintillverkat och kollagemetoder. Av 106 sökanden har juryn valt 48 textilkonstnärer med en väldigt varierad praktik: från Eva-Britt Rosenqvists eleganta gobeläng till Malin Wikströms tonsäkra porträtt av Pussy Riot broderat på en kökshandduk.
Ur: Helsingborgs Dagblad, Kultur, 27 Juni 2015.

”Upproriskt Gävlebroderi”
Gatukonsten stickar och broderiet knyter nävarna. I dag används gammalt hantverk effektivt för nya uppror. Paroller sys med korsstygn. Den hemtrevligt vänliga formen signalerar både fredligt tilltal och de tysta massornas kraft. Gävlekonstnären Malin Wikström arbetar i samma anda. Hennes dekorativa broderi är ”vackert men långt ifrån ofarligt”, enligt Hälsinglands Museums presentation. Wikström ställer ut där i vår, under titeln ”Uppror”. Hon visar feministisk och samhällskritisk textilkonst. Bilder av kvinnor vars motstånd satt avtryck i det kollektiva bildminnet. Bland annat ett färgglatt broderi gjort med ryska aktivistgruppen Pussy Riots revolt som motiv. Det blir även bilder av Malahla, Indiska kvinnor mot våldtäkt, Burka Avengers och Mammor mot ISIS, avslöjar konstnären i sin blogg. Några av hennes verk – motstånd broderat på kökshandduk – fanns för övrigt bland de uttagna verken till förra årets Länskonst. Malin Wikströms utställning visas i Hälsinglands Museums idé rum, i anslutning till museets stora textilutställning ”De brutna mönstren”. Och Hälsinglands Museum ligger alltså i Hudiksvall. ”Uppror” kan ses april ut. Internationella Kvinnodagen, söndag 8 mars, är ingen dum dag för en utflykt dit./ BJ
Ur: Arbetarbladet Kultur 5 mars 2015

”Pussy Riot som Gävlebroderi”
Det blev en superhjälte i mönsterstickad rånarluva som vann årets stora hemslöjdstävling. Utlyst av tidskriften Hemslöjd på temat: kan broderi rädda världen? De femton bästa tävlingsbidragen ska nu visas i en turnerande utställning. Bland dessa utvalda finns också Gävlekonstnären Malin Wikström. Hon gjorde ett Pussy Riot-broderi. ”Dessa starka tjejer tog plats och hördes, de skrek ut sitt budskap. Med hela sin kropp och styrkan i rösten”, motiverar Malin Wikström valet av motiv.” Vad skulle jag vara intresserad av att sitta med i händerna under en lång tid framöver… Jo, Pussy Riot!” Malin Wikström gjorde inte enbart ett broderi, hon gestaltade sin bild i verkligheten.; ”vi vuxna måste lära våra barn att vara modiga och inte följa med strömmen”. Därför gick konstnären själv ut och pratade med barn i ett svenskt radhusområde om Pussy Riot och lät sedan barnen tolka de ryska tjejernas roller. Den maskerade superhjälten som vann förstapriset är en grön amazon – gjord av Lotta-Maja Öhman – med blomsterbroderad dräkt och utrustad med slangbella – för att sprida lökar, frön och bönor, inget annat. Verket kan just nu ses utställt i Svensk Slöjds butik i Stockholm, tillsammans med Malin Wikströms broderi. Juryns omdöme: Energi. Engagemang. Hopp och förtvivlan tillsammans med en mångfald av uttryck och tankar. Broderiets förmåga att bära budskap behöver ingen betvivla! Senare i höst kommer utställningen till bland annat Bokmässan i Göteborg, Mora och Härnösand.
Ur: Arbetarbladet, Konst, 10 september 2013.